Contextueel Therapeut


Mijn naam is Ruurd van de Water (1960), opgeleid als theoloog en contextueel therapeut NVPA/VCW.
Al lange tijd ben ik werkzaam in de gezondheidszorg en ontmoet ik mensen die op één of andere wijze zoeken naar zichzelf en wat hen verbindt met anderen op een manier, die betekenis geeft aan hun leven. Steeds meer ben ik geboeid geraakt door het inzicht, dat mensen daarbij nooit alleen op zichzelf staande individuen zijn, maar altijd deel uitmaken van een groot netwerk van (familiale) relaties, dat meerdere generaties omvat. De manier waarop deze relaties iemand hebben gevormd en beïnvloed werkt door op alle terreinen van zijn leven.

Een belangrijk gegeven daarbij is loyaliteit: een mens heeft haar bestaan te danken aan haar ouders en staat daarom in een onverbreekbare, maar daarom soms ook lastige verhouding tot hen, een existentiële band van geven en ontvangen.
Deze balans is essentieel om een evenwichtig contact te hebben met anderen en betekenis te geven aan je leven. Wanneer deze balans in je leven verstoord is (door feiten, gekwetstheden, door fouten van anderen, door te weinig zorg voor…) kan dit leiden tot onrechtvaardigheidsgevoelens en schade in het vertrouwen dat je hebt in jezelf en in anderen, en in het leven zelf - in goede en slechte dagen.

Ik heb gemerkt dat mensen in een therapeutisch onderzoek naar hun context en de relationele balansen daarin, plotseling merken dat ze graag meer willen weten van gebeurtenissen in hun leven, die ze hebben laten liggen. Dat iemand gefascineerd raakt door ongeziene /verwaarloosde gebieden van zijn identiteit. En dat mensen soms ook versteld staan van hun eigen reacties op wat hen in het leven overkomt. 

Door inzichten, begrip en erkenning is het mogelijk om de balansen in geven en ontvangen terug te vinden in je leven en in evenwicht te brengen. Daardoor kun je betrouwbaarheid in relatie met jezelf en met anderen  herstellen, vergroten,  je eigen regie terugnemen en  werken aan je 'eigen grond'  en daarop  zinvol en vrij  leren leven...Overige werkzaamheden


Naast mijn therapeutisch werk in mijn eigen praktijk ben ik als geestelijk verzorger werkzaam in de Eenheid Noord-Nederland van de Nationale Politie en deeltijd-predikant van de Magnuskerk (pkn)-gemeente te Anloo.